Kenapa PRK Manek Urai pada bulan Julai

SPR telah menetapkan bahawa pilihanraya kecil DUN Manek Urai akan dijalankan pada 14 Julai 2009 dan penamaan calonnya pada 6 Julai 2009.

Sekali pandang mungkin kita menyedari akan taktik ini iaitu mahu mengurangkan jumlah penyokong pada hari penamaan calon dan menyukarkan pengundi keluar mengundi. Ini kerana kedua – dua hari tersebut merupakan hari bekerja.

Satu lagi perkara, sama ada kita sedar atau tidak. Kes perbicaraan liwat yang dikenakan terhadap Dato Seri Anwar juga akan berlangsung pada bulan Julai ini. Kes tersebut akan mula dibicarakan di mahkamah bermula dari 1 Julai 2009 hingga 24 Julai 2009.

Ini bermakna sepanjang tempoh bermula dari penamaan calon, tempoh berkempen hingga hari mengundi, Dato Seri Anwar mungkin tidak mempunyai masa untuk turun ke Manek Urai untuk berkempen bagi Pakatan Rakyat. Sekaligus dapat mengelakkan gelombang Anwar Ibrahim yang sememangnya digeruni oleh Umno/Barisan Nasional.

Keduanya, isu dan setiap kenyataan sewaktu perbicaraan kes liwat Dato Seri Anwar tersebut pasti akan menjadi modal percuma kepada Umno dalam menghadapi Pilihanraya Kecil Manek Urai. Sudah pastinya sewaktu perbicaraan itu berjalan, terdapat kenyataan-kenyataan yang “mengaibkan” Dato Seri Anwar dan imej Pakatan Rakyat itu sendiri. Ini semua akan dimanfaatkan sebaik mungkin oleh Umno bagi mempengaruhi pengundi di Manek Urai.

Media – media Umno seperti TV3 dan Utusan Malaysia pasti akan mencanang bersungguh – sungguh kenyataan yang mengaibkan Dato Seri Anwar sewaktu perbicaraan itu berjalan yang mana ianya serentak dengan tempoh kempen di Manek Urai.

Maka tidak hairanlah beberapa pemimpin Umno berani mengatakan yang mereka mampu untuk menang di Manek Urai.

Oleh itu, ayuh pemimpin, jentera, ahli serta penyokong Pakatan Rakyat. Kita harus segera menyedari akan perkara ini dan perkasakan seluruh jentera dan tingkatkan semangat dan kekuatan bagi menghadapi asakan Umno/ Barisan Nasional ini.

Jangan kita terlalu asyik dan leka dengan kemenangan berturut – turut dalam pilihanraya – pilihanraya kecil yang lalu. “Pelanduk Selalu Lupakan Jerat, Tetapi Jerat Tak Pernah Lupakan Pelanduk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: