Kenapa SPR hadkan penyokong sewaktu penamaan calon?

Masihkan kita ingat sewaktu hari penamaan calon pilihanraya kecil Permatang Pauh yang lalu. Sewaktu hari penamaan calon tersebut, penyokong Pakatan Rakyat hampir 100 000 orang membanjiri padang Maktab Perguruan Tuanku Bainun, malahan jumlah ini melimpah ruah sampai ke jalan besar dan ke atas lebuh raya kulim-butterworth.

Pada waktu hari penamaan calon tersebut, seluruh menteri kabinet Barisan Nasional dikerahkan turun untuk memberi sokongan moral kepada calon umno. Tetapi amat mengerikan bagi menteri – menteri umno dan barisan nasional yang turun pada hari berkenaan, mereka telah diboo, dikutuk, dan ada yang dijerit perkataan “rasuah” di muka mereka. Najib terus disorak dengan Altantuya. Adnan Mansor terpaksa meminta pegawai polis mengiringi untuk berjalan keluar, padahal tidak ada siapa pun yang mahu usik beliau.

Jelaslah bumi permatang pauh  begitu berpuaka dan menyeramkan bagi umno/barisan nasional. Oleh sebab itu mereka mengarahkan SPR untuk mengeluarkan peraturan agar jumlah penyokong yang dibenarkan hadir tidak melebihi 5000 orang. Mereka ini takut denga kuasa rakyat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: