Alahai…Khairy Jamaluddin…

Alahai Khairy Jamaluddin a.k.a KJ. Sudah la bapa mentuanya dipaksa untuk berundur dari jawatan perdana menteri. Dia pula di “boo” oleh perwakilian Umno setiap kali namanya disebut dalam mesyuarat agong Umno yang lalu setelah menang jawatan ketua pemuda.

Lebih malang lagi, dia langsung tidak tersenarai dalam kabinet baru Dato Najib. Agak pelik dan janggal apabila seorang ketua pemuda Umno, yang merupakan sayap paling kanan dalam Umno tidak terpilih menjawat apa-apa jawatan dalam senarai kabinet yang diumumkan oleh Dato Najib semalam.

Lebih terkesan Murkhiz Mahathir yang tewas kepada Khairy dalam perebutan jawatan Ketua Pemuda pula dilantaik sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa yang boleh dikatakan kementerian yang agak kanan dalam kerajaan Malaysia. Timbalan Ketua Pemuda Dato Razali pula dipilih menjawat jawatan Menteri Belia dan Sukan. Tetapi Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin langsung tidak tersangkut apa – apa jawatan pun.

Ini boleh dilihat sebagai satu penghinaan kepada Khairy dan secara tidak langsung terhadap Abdullah Ahmad Badawi. Situasi ini memperlihatkan seolah – olah kemenangan serta jawatan ketua pemuda yang dimiliki oleh Khairy itu tidak diiktiraf oleh badan induk Umno.

Bayangkan bagaimana Khairy mampu bergerak dalam Umno selepas ini. Dia seolah – oleh telah dipulaukan oleh badan induk Umno. Kawan – kawannya dalam Umno juga selepas ini akan takut untuk rapat dengan Khairy kerana bimbang dituduh tali barut atau “geng” khairy. Natijahnya kekalah Khairy menjadi “kera@beruk sumbang” dalam Umno. Itulah budaya dalam Umno yang wujud sejak sekian lama.

Umum mengetahui nasib malang yang menimpa Khairy ini bukanlah penangan Keadilan, PAS dan DAP atau Anwar, Hadi Awang atau Lim Keng Siang. Tetapi ini semua adalah penangan serta rancangan Umno sendiri serta Lim Kuen Yue Malaysia iaitu Mahathir Muhhamad yang begitu benci kepada Pak Lah, Khairy serta keturunannya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: