Politik di Perak macam cerita Tamil dan Hindustan…

Seperti bermain catur, seperti bermain snuker dan seperti bermain poker itulah ibaratnya suasana politik di Perak sekarang. Jika tersilap menggerakkan buah, tersalah bola yang diambil atau tersilap kad yang dikeluarkan pastinya mengundang padah kepada pihak yang terlibat dalam pertarungan itu.

Itu dari sudut permainan. Tetapi apa yang lebih menarik suasana politik di Perak sekarang cukup dramatik seperti cerita filem tamil dan hindustan. Strategi disusun disana sini. Jerangkap samar dimerata-rata, sembunyi, culik, ugut, tawaran sedang diatur dalam politik Perak sekarang ini.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat serta Ketua Pembangkang Dato Seri  Anwar Ibrahim dan Saifuddin Nasution Ismail selaku pakar strategik PKR pastinya sedang memerah segala idea, rancangan dan strategi bagi berhadapan dengan suasana politik di Perak sekarang. Begitu juga Najib dan kuncu-kuncunya pasti juga turut serta mencari segala taktik bagi terus bertarung dalam gelombang tsunami politik yang tidak pernah reda semenjak 8 Mac 2008.

Jika tersilap satu percaturan pasti akan ada pihak yang binasa. Perang saraf dan strategi politik sedang meletus di Perak.  Bermula dengan kemasukan Adun Bota ke PKR, kehilangan dua Adun Behrang dan Changkat Jering, Ura – ura kemasukan dua Adun tersebut ke dalam Umno, perletakan jawatan kedua-dua Adun tersebut, pilihanraya kecil bagi kedua-dua kawasan tersebut dan yang terbaru penafian kedua Adun tersebut yang mereka telah meletak jawatan.

Rumit, complicated, licik dan berbagai lagi sedang berlaku dalam politik Perak sekarang. Sama – sama kita nantikan apa kesudahannya.

Advertisements

2 Responses to “Politik di Perak macam cerita Tamil dan Hindustan…”

 1. Hasbullah Pit Says:

  Bertih Jagung
  Sebungkus 1 Dirham!
  http://hasbullah.pit.my/2009/02/bertih-jagung-bertih-jagung.html

 2. Short Talker Says:

  Seorang pemimpin nak cover malu dek tahi yang terpalit di pantai timur sehingga sebuah negeri bakal bergolak.

  Kenapa harga maruah seorang wakil rakyat sangat murah? Mereka tak fikir halal haram ke? Amanah pengundi yang diberikan, tak takut balasan dunia dan akhirat ke?

  Semua watak dalam sitcom ini adalah Melayu beragama Islam.

  Sungguh memalukan!

  Short Talk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: