Demo di Sogo 31 Jan 2009

Kebetulan Demo tentang PPMSI yang diadakan tadi, dibuat pada hari Sabtu, hari aku kerja separuh hari. Lepas habis kerja pukul satu, keluar ja pejabat hujan turun lebat. Dalam hati aku kata mesti Demo kat Sogo ni mesti ramai orang tak datang. Aku lepak dulu dengan member aku kat depan pejabat, lepas tu kami p makan dulu.

Lepas makan, aku dengan member aku jalan kaki pi kat depan Sogo. Tempat keja aku dengan Sogo dekat ja, dalam 200 meter ja. Aku sampai dalam pukul 3 lebih, tgk org ramai dah mula berkumpul kat depan dataran Sogo tu. Aku dengan member aku terus p join.

Tapi tak berapa syok sangat, Demo kali ni lebih santai…ramai orang yang datang sekadar berdiri dan jalan – jalan depan dataran Sogo tu ja. Bapak – bapak polis penuh sana – sini. SB-SB juga merayap di merata-rata. Tak ada suasana yang panas, semuanya cool dan santai saja. Tokoh yang aku nampak macam A Samad Said, yang lain aku tak berapa kenal.

Lebih kurang setengah jam lebih kat situ, member aku ajak aku belah. Aku pun belah p kat parking moto kat depan pejabat. Bila dah gerak naik moto, aku jadi macam tak puas hati. Aku belok moto aku masuk jalan Tunku Abdul Rahman balik p kat depan Sogo sekali lagi. Kali ni duk seberang jalan atas moto duk tgk suasana kat Sogo. Tapi keadaan still macam tadi, orang ramai yang datang semuanya cool dan santai ja. Dari seberang jalan aku nampak Ketua  Angkatan Muda Keadilan Shamsul Iskandar duk bercakap dengan polis. Aku terus p parking moto aku, dan aku sekali lagi p join orang ramai yang duk berkumpul kat depan Sogo.

Wartawan penuh serbu A. Samad Said, tengok gelagat wartawan ni teringat aku masa jadi wartawan sambilan dulu. Sesekali pikir best jugak jadi wartawan ni. Aku borak-borak dengan pakcik kat sebelah aku, dia cakap dari pukul dua setengah tadi orang dah mula berkumpul kat depan Sogo, Tian Chua semua ada time tu. Aku time tu duk dalam kedai makan lg..pukul 3 lebih baru aku p depan Sogo. Pakcik tu pun tunjuk la kat aku gambar-gambar yang dia sempat ambik. Aku pun layan la tgk…aku nak ambil gambar pun, aku tak berkemera, handfon aku pn cuma boleh sms ngan kol ja belum ada kemera.

Lebih kurang setengah lebih kat situ aku pun belah balik rumah. Lagi pun time tu orang dah ramai gerak balik. Bila aku sampai ja kat rumah, member aku yang duduk kat Shah Alam baru masej aku tanya ada kat mana, dia kata dia tgh ada kat depan Sogo. Alamak geng…aku baru ja belah……hahaha

Kesimpulan perhimpunan tadi kira berjaya la…sebelum ni pun anggaran orang yang akan datang ke demo tu dalam 500 orang tapi tadi aku tgk lebih dari 500 orang..dekat 1000 jugak yang datang tadi. Keadaan pun tenang, polis – polis pantau dari jauh dan tak ada lori FRU ngan meriam air. Bagi aku, itu demo yang santai…mungkin 7 Mac 2009 nanti akan lebih panas kerana usaha penganjur untuk menghimpunkan 100 ribu pengunjung. Sama – sama kita nantikan dan yang pastinya aku akan berusaha untuk join perhimpunan 7 Mac 2009 nanti….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: