“Pembuktian Setia Ezam” Kepada Umno

ezam_paklah11Ezam Mohammad Noor bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan dan bekas setiausaha politik Dato Seri Anwar Ibrahim sekali lagi mendapat tugasan atau “assignment” kali kedua di Kuala Terengganu selepas gagal dalam assignment pertamanya di Permatang Pauh. Saya pada mulanya tidak berminat untuk memperkatakan tentang hal dan gelagat Ezam ini. Tetapi setelah tamatnya tempoh kempen pilihanraya kecil Kuala Terangganu ini, terasa ingin pula saya coretkan berkenaan hal dan gelagat Si Ezam Md Noor ini di alam siber sebagai kenangan pilihanraya kecil Kuala Terengganu 17 Januari 2009

Ezam keluar dari Parti Keadilan Rakyat pada tahun 2004 selepas parti itu mengalami kekalahan teruk dalam pilihanraya umum ke-11 2004. Hanya satu kerusi parlimen iaitu Permatang Pauh berjaya dipertahankan dengan kemenangan majoriti yang tipis oleh Datin Seri Wan Azizah, Presiden Parti Keadilan Rakyat. Itu pun setelah kiraan semula undi dijalankan sehari selepas tarikh pengundian. Dato Seri Anwar Ibrahim yang baru dibebaskan dari penjara pada waktu itu sedang sibuk mendapatkan rawatan kesihatan di luar negara. Ini kerana kesihatan Dato Seri Anwar pada waktu itu cukup kritikal dan membimbangkan sekali.

Parti Keadilan Rakyat yang sebelum itu bergelar Parti Kedilan Nasional dilihat seolah-olah akan tamat riwayat politiknya. Satu persatu ahli dan pemimpin –pemimpin dalam Parti Keadilan Rakyat meninggal parti berkenaan kerana sudah tiada keyakinan yang parti tersebut mampu bertahan. Beberapa ketika selepas itu juga insan yang bernama Ezam Md Noor turut mengumumkan bahawa dia telah meninggalkan Parti Keadilan Rakyat atau Parti Keadilan Nasional pada waktu itu.

Tetapi pada waktu itu Ezam tidak menyertai United Malay National Organization UMNO. Walaupun ada ura-ura dan khabar yang mengatakan Ezam akan berbuat demikian. Sebaliknya setalah meninggalkan parti Keadilan dia mengasaskan sebuah pertubuhan bukan kerajaan iaitu “Gerakan Anti Korupsi” GERAK. Namun sehingga ke hari ini pertubuhan GERAK itu dilihat tidak bergerak dalam mencapai matlamatnya untuk menentang rasuah dan korupsi.

Ramai menyangkakan Parti Keadilan Rakyat akan pupus terus dari lanskap politik Malaysia pada pilihanraya umum ke-12 2008. Ezam yang belum menyertai Umno pada waktu itu turut sama ligat menghemtam Parti Keadilan Rakyat dan Dato Seri Anwar. Angkatan Muda Keadilan yang pernah dipimpinnya suatu ketika dahulu digelar sebagai “cicak mengkarung”. Betapa rendahnya martabat Angkatan Muda Keadilan pada waktu itu di mata Ezam.

Namun Ezam tersingtak terkejut terkedu apabila Parti Keadilan Rakyat mendapat kemenangan besar pada pilihanraya umum ke-12 yang lalu dengan mendapat 31 kerusi parlimen yang mana sebelum ini hanya satu kerusi yang mereka miliki di parlimen.

Tidak berapa lama selepas itu, Ezam melepaskan jawatannya sebagai pengurusi GERAK kerana mungkin pertubuhan ini sudah tidak mampu bergerak lagi. Ramai pihak telah meramalkan yang Ezam akan menyertai Umno setelah dia melepaskan jawatan pengerusi GERAK tersebut. Namun ramai juga pemerhati dan peminat politik meramalkan yang Ezam tidak akan menyertai Umno pada waktu itu kerana Umno sedang berada dalam keadaan kritikal selepas terkena pukulan hebat rakyat dalam pilihanraya umum ke-12 .

Namun tidak lama selepas itu Ezam mengumumkan yang beliau akan menyertai Umno. Acara kemasukan Ezam ke dalam Umno telah mendapat liputan riah-meriah oleh media tempatan milik Umno dan Barisan Nasional. Namun permohonan Ezam untuk menyertai Umno tidak mudah diterima dengan begitu sahaja oleh pihak Umno. Permohonan dia untuk menjadi ahli Umno terpaksa dirujuk ke Majlis Tertinggi Umno selepas mendapat bantahan daripada beberapa dalam Umno.

Beberapa hari setelah permohonan Ezam itu dibincangkan oleh Majlis Tertinggi Umno, barulah permohonannya diluluskan. Namun Ezam hanya diterima sebagai ahli biasa Umno sahaja. Dia dilarang bertanding sebarang jawatan sama ada di dalam atau luar Umno. Beliau hanya bergelar ahli Umno biasa seperti Mat-mat rempit yang mengisi borang Umno untuk menjadi ahli, bagi membolehkan mereka mengikuti program konvoi Putera Umno ke Teluk Batik.

Kehadiran Ezam ke dalam Umno masih kuat dicurigai oleh ahli dan pemimpin – pemimpin Umno terutama mereka yang pro kepada Dato Seri Najib. Hingga ke hari ini boleh dikatakan banyak pemimpin Umno yang agak tidak mengendahkan Ezam di dalam Umno. Mereka mungkin masih curiga dan sangsi dengan kehadiran Ezam ke dalam Umno yang mana suatu ketika dahulu, Ezam adalah orang paling lantang mengkritik Umno baik di zaman Tun Mahathir dan di zaman awal Pak Lah menjadi perdana menteri. Dengan ucapan dan lenggok bahasanya yang meniru Dato Seri Anwar serta sumpah – sumpahnya yang langtang dan bergegar – gegar sewaktu memimpin Angkatan Muda Keadilan dahulu membuatkan Umno terutama kumpulan Dato Seri Najib berat untuk menerimanya. Hanya Pak Lah, menantunya dan beberapa kerat orang Pak Lah di dalam Umno yang dilihat rela dengan Ezam menyertai Umno.

Untuk mengatasi kesangsian dan kebencian pemimpin – pemimpin Umno ini terhadap dirinya, dia perlu melakukan “baiah” atau pembuktian taat setianya kepada Umno. Jika seseorang itu dari sebuah pertubuhan kongsi gelap dan mahu menyertai sebuah pertubuhan kongsi gelap yang lain yang mana sebelum ini dimusuhinya maka perbuatan “pembuktian kesetiaan” kepada pertubuhan dan pemimpin pertubuhan kongsi gelap tersebut adalah perkara wajib yang perlu dilakukan. Antara “pembuktian kesetiaan” yang selalu diminta untuk dilakukan ialah dengan membunuh pemimpin atau sahabat baiknya dalam pertubuhan terdahulu. Atau “pembuktian kesetiaan” yang paling biasa ialah memotong jari atau mengeluarkan darah dari bahagian badan tertentu. Kisah – kisah seperti Ini sering digambarkan dalam filem – filem Hong Kong yang banyak dijual dalam bentuk VCD dan DVD di pasar – pasar malam.

Tugasan atau “pembuktian kesetiaan” yang perlu dilakukan Ezam ialah dengan “membunuh politik” Dato Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini menjadi Bos nya. Mungkin dengan kejayaan ini, barulah Ezam dibenarkan bertanding pelbagai jawatan dalam Umno serta mana – mana pilihanraya kecil atau umum yang akan datang.

Namun usaha pertama Ezam dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh yang lalu telah gagal. Ezam yang bertungkus lumus, berkotak dan bersumpah di Permatang Pauh gagal membuahkan apa – apa hasil. Bukan setakat gagal membuatkan Dato Seri Anwar tewas dalam pilihanraya kecil tersebut, malahan untuk mengurangkan majoriti undi terhadap Dato Seri Anwar juga turut gagal. Jumlah majoriti undi yang dimenangi Dato Seri Anwar dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh lebih besar berbanding yang diperoleh isteri beliau Datin Seri Wan Azizah pada pilihan raya umum ke-12.

Pilihanraya Kecil Kuala Terangganu memberi satu lagi peluang kepada Ezam membuktikan kesetiaannya kepada Umno. Buntot Saiful sudah tidak laku di Kuala Terengganu, agen Amerika dan agen Cina juga sudah tidak memikat di Kuala Terengganu. Apa yang cuma dijual oleh Ezam adalah surat dua halaman yang ditulis tangan oleh Dato Seri Anwar kepada Tun Mahathir 11 tahun yang lalu bagi menyatakan dukacita Dato Seri Anwar terhadap apa yang berlaku kepadanya pada waktu itu. Ezam sendiri mengkhainati surat tersebut dengan tidak menyerahkannya kepada Tun Mahathir dengan alasan terlewat lima minit.

Yang bertanding dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu kali ini adalah Pas. Tetapi kempen Ezam hanyalah menyerang Dato Seri Anwar. Ini jelas Ezam cuba “repeat exam” nya yang gagal sebelum ini di Permatang Pauh. Surat Dato Seri Anwar yang didedahkan oleh Ezam itu langsung tidak memberi apa-apa kesan kepada pengundi di Kuala Terengganu malahan penyokong Parti Keadilan Rakyat seluruh Malaysia. Kalau isi kandungan surat ini begitu penting dan boleh mejatuhkan Dato Seri Anwar, mengapa ianya tidak didedahkan pada pilihanraya kecil Permatang Pauh, medan di Permatang Pauh adalah lebih sesuai bagi Ezam mendedahkannya kerana Dato Seri Anwar sendiri yang bertanding dalam pilihanraya itu. Kenapa di Kuala Terengganu baru Ezam hedak dedahkan setelah 11 tahun surat tersebut berada dalam simpanannya. Atau mungkin, Ezam sudah kehabisan bahan rujukan bagi dirinya lulus dalam “peperiksaan” bagi membuktikan kesetiaannya kepada Umno. Maka Ezam terpaksalah mengeluarkan apa yang ada seperti surat tersebut agar dia boleh lulus dalam peperiksaan kali ini di Kuala Terengganu.

Advertisements

One Response to ““Pembuktian Setia Ezam” Kepada Umno”

  1. Lee Chin Says:

    ….mamatezam ni orang yg. paling bahaya…. ada ciri-ciri munafik. Al-Quran menjelaskan bahawa orang munafi letaknya di dasar api neraka. Mamatezam boleh belit anakonda jika dimasuk dalam kotak…dalam kotak yang ke 6 anakonda telah ditelan oleh mamatezam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: