Bukan Pakatan Rakyat yang tidak mampu tapi Barisan Nasional yang tidak mahu

Hari Ahad yang lalu telah berakhirnya kongres Parti KeAdilaN Rakyat yang ke 5 yang julung-julung kalinya berjaya diadakan dengan begitu hebat dan sempurna sekali. Kongres yang belangsung selama 3 hari di Stadium Melawati Shah Alam itu dipenuhi wakil, pemerhati dan penyokong Parti Keadilan Rakyat dari seluruh negara. Apa yang menarik perhatian saya, perwakilan serta penyokong dari Sabah dan Sarawak boleh dikatakan begitu ramai sekali.

Antara isu yang menjadi perhatian pada kongres kali ini ialah berkenaan “16 Sept”. Boleh dikatakan ramai perwakilan dan pemerhati menantikan jawapan dari Dato Seri Anwar berkenaan isu “16 Sept” itu. Pada malam keduanya pemimpin-pemimpin Parti Keadilan Rakyat telah menjelaskan akan isu tersebut termasuk Dato Seri Anwar Ibrahim sendiri.

Namun bagi saya sebagai ahli kerdil dalam Angkatan Muda Keadilan, berpendapat bukan Pakatan Rakyat itu yang tidak mampu menakluki Putrajaya pada 16 Sept 2008 tetapi Barisan Nasional yang tidak mahu akannya. Ini kerana bukan Pakatan Rakyat itu langsung tidak berjaya untuk sampai ke Putrajaya tetapi Barisan Nasional itu yang tidak mampu menerima hakikat. Malah boleh dikatakan pada tarikh-tarikh yang semakin hampir dengan 16 Sept yang lalu Pakatan Rakyat sudah 90% berjaya untuk sampai ke Putrajya.

Pakatan Rakyat telah mengunakan cara bersopan dengan menghantar surat kepada Pak Lah selaku Perdana Menteri untuk berjumpa dan melakukan pertukaran kuasa itu dengan elok dan sopan. Tetapi Pak Lah enggan berjumpa dan memandang sinis perlawaan Pakatan Rakyat itu. Pakatan Rakyat juga telah menggunakan cara perlembagaan dengan meminta diadakan persidangan parlimen tergempar bagi membolehkan pertukaran kuasa dilakukan mengikut perlembagaan. Namun ianya sekali lagi ditolak dengan sombong. Jika Pak Lah mahu berjumpa atau mengadakan persidangan parlimen tergempar sudah tentu Pakatan Rakyat hari ini berada di Putrajaya.

Ini bukan bermaksud Pakatan rakyat itu gagal tetapi Barisan Nasional yang tidak mampu menerima kekalahan. Pakatan Rakyat walaupun sudah memiliki jumlah ahli parlimen dan mampu membentuk kerajaan tetapi Pakatan Rakyat tidak mahu mengambil alih kuasa dengan cara yang begitu drastik dan kurang sopan serta diluar batas perlembangan. Ini kerana jika itu berlaku ianya akan menyebabkan keadaan huru – hara dan kestabilan politik serta ekonomi negara akan terjejas. Perkara ini pasti akan mengundang musibah kepada rakyat terbanyak. Itu yang tidak mahu oleh Pakatan Rakyat. Maka mereka menangguhkan terlebih dahulu dan mengatur strategi baru.

Umpama seorang jejaki yang lengkap serba – serbi serta gagah perkasa yang mahu meminang si anak dara. Kalau si anak dara itu menolak pinangan yang berkali-kali oleh si jejaka ini apa lagi yang hendak dikata. Tak kan si jejaka itu perlu menangkap si anak dara tersebut dan dibawa lari kawin di Siam. Kalau perkara ini terjadi pasti ianya akan menimbulkan ketegangan dan keadaan huru – hara antara dua pihak. Jadi strategi seturusnya perlu diatur. Dan dalam hal Pakatan Rakyat ini, strategi telah diatur dan telah pun berjalan dan hasilnya bakal kita lihat nanti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: