Pak Lah, Perdana Menteri Saya

Pak Lah umum tidak akan bertanding jawatan Presiden Umno

Perdana Menteri saya Dato Seri Abdul Ahmad Badawi hari ini 8 Okt 2008 telah mengumumkan yang beliau tidak akan bertanding kerusi jawatan presiden umno yang akan berlangsung Mac tahun depan. Maka gegak gempitalah bumi Malaysia dengan pengumuman Pak Lah perdana menteri saya ini yang sememangnya telah dijangkakan. Bergegaslah penyokong yang telah diberi upah dan duit tambang pergi ke Putrajaya dengan membawa kain rentang yang telah diberikan bagi menyatakan sokongan terakhir kepada Pak lah perdana menteri saya. Maka tersenyumlah Pak Lah dalam tangisan dan beliau merasakan rupanya masih ada sokongan rakyat terhadapnya.

Najib mula buat muka selamba, Najib cuba mengambarkan kepada dunia seolah-olah beliau tidak redha dengan pengundurun diri Pak Lah sebagai Presiden dan Perdana Menteri Malaysia. Najib cuba menerankan air mata apabila mengdengar keputusan Pak Lah bagi menggambarkan keikhlasan hatinya kepada Pak Lah. Tangisan dalam ketawa Najib itu tetap dapat dibaca rakyat jelata. Rosmah menjerit bagai histeria kerana tahu suaminya akan menjadi Perdana Menteri kelak, jadi hantu altantuya pasti tidak akan berani menghampiri atau menganggu tidurnya lagi.

Mahathir tersenyum ceria, namun jauh disudut hatinya dia masih curiga dengan pengumuman Pak Lah ini. Mahathir masih tidak percaya yang Pak Lah akan benar-benar melepaskan jawatan perdana menteri Mac tahun depan. Pasti kalau boleh, Mahathir mahukan Pak Lah melepaskam jawatan perdana menteri minggu depan.

Walaupun saya tidak sehaluan dengan Mahathir, namun hati kecil saya turut merasakan yang Pak Lah mungkin ada muslihat dengan pengumuman beliau melepaskan jawatan Mac depan.  Dalam tempoh lima bulan ini, macam-macam boleh berlaku. Mungkin Pak Lah membuat pengumuman tersebut, kerana hanya mahu meredakan tekanan pelbagai pihak keatasnya bagi melepaskan jawatan. Dalam dalam tempoh lima bulan ini perancangan sudah siap sedia terancang bagi Pak Lah meneruskan kuasanya. Mana bisa menantunya Khairy Jamaluddin membiarkan bapa mentua kesayangannya berundur begitu sahaja sedangkan dia belum cukup dalam kerajaan Barisana Nasional.

Advertisements

4 Responses to “Pak Lah, Perdana Menteri Saya”

 1. Pokcik Says:

  Komen Tok Guru ambo berbunyi; Kalu Pak Lah rasa bersalah dia kena letak jawatan sekarang,tak payah tunggu Mac depan,kalu dia tak bersalah,bakpo nak lepas jawatan.

 2. Anwar Penipu Says:

  Itulah dia berjiwa pemimpin islam…….
  Bukan mcm pas berkerjasama dgn DAP, ckp tk serupa bikin

 3. khairul Says:

  takbir!raya!

 4. apo2 Says:

  bkrja utk rkyt dan ngara bkn prut sndiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: