Pak Lah masih dan terus angkuh

Sebentar tadi dalam laporan berita TV3 Pak Lah dilihat masih angkuh dan menganggap dirinya masih kuat serta mampu menjalankan pentadbiran dengan baik. Pak Lah juga dengan angkuh mencela Dato Seri Anwar Ibrahim yang kononya apa yang dicakap oleh Dato Seri Anwar adalah omongan kosong.

Media masih lagi memainkan berita dan juga menipu rakyat yang kononnya kerajaan Umno dan Barisan Nasional sentiasa berada dalam keadaan baik dan kuat. Rasa macam nak ketawa bila kita tengok laporan-laporan berita seperti TV3 sejak akhir-akhir ini. Air muka Pak Lah saja sudah cukup menggambarkan kegelisahan yang sedang bermain dijiwanya.

Jawapannya kepada soalan wartawan juga tergagap – gagap dan tersangkut – sangkut. Apa sebenarnya yang sedang bermain dalam jiwa dan fikiran Pak Lah? Pak Lah juga dengan angkuh mencabar Dato Seri Anwar mendedahkan jumlah dan nama ahli parlimen yang akan menyertai Pakatan Rakyat. Kalau saya berada di tempat Dato Seri Anwar pun saya tidak akan dedahkan maklumat itu sekarang, ini soal membentuk kerajaan persekutuan bukan boleh main dedah-dedah saja. Bila sampai waktunya nanti pasti jumlah dan nama itu akan didedahkan.

Pak Lah juga telah menolak untuk berjumpa dengan Dato Seri Anwar seperti diminta oleh pihak Pakatan Rakyat. Dato Seri Anwar mahu berjumpa dengan Pak Lah bagi membincang tentang soal peralihan kuasa dan mahu melakukan peralihan  kuasa tersebut dengan cara yang lebih beradab tanpa menjejaskan imej mana-mana pihak.

Tetapi ianya telah ditolak oleh Pak Lah dengan angkuh sekali, dan ini memudahkan lagi usaha Pakatan Rakyat kerana tidak perlu berjumpa Pak Lah sebaliknya terus ke Istina Negara. Kini tindakan seterusnya Pakatan Rakyat ialah mengadap Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Agong dan menyembahkan senarai nama ahli parlimen yang akan menyertai Pakatan Rakyat, menerang tentang keadaan politik dan mendapat pekenan Yang Dipertuan Agong bagi membentuk kerajaan. Yang Dipertuan Agong pula akan bertindak menasihati Pak Lah agar meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Dalam situasi ini Pak Lah mempunyai tiga pilihan:

  1. Meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan menyerahkan kepada Pakatan Rakyat
  2. Membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihanraya umum diadakan dalam tempoh 60 hari
  3. Menguatkuasakan “darurat” bagi membolehkan parlimen digantung dan menghalang Pakatan Rakyat membentuk kerajaan.

Situasi mana agaknya yang akan terjadi??

Advertisements

2 Responses to “Pak Lah masih dan terus angkuh”

  1. Zubli Zainordin Says:

    Saya juga tonton, dan saya setuju, senyuman Pak Lah dan Najib kerepot. Nak buat relaks, tapi dalaman bergelora.

  2. hoho Says:

    xder aperpon berlaku hari ini?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: