Bukti Umno sudah tiada di hati rakyat Malaysia khususnya di Permatang Pauh

Malam ini gegak gempita bumi Permatang Pauh merayakan kemenangan Dato Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil permatang pauh. Keputusan undi menunjukkan Dato Seri Anwar menang dengan majoriti besar iaitu sebanyak 15761 dan jumlah ini lebih besar dari majoriti yang diperolehi oleh Dato Seri Wan Azizah pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu iaitu 13398.

Ini menunjukkan Umno jangan memasang angan-angan sama sekali untuk bertapak di bumi permatang pauh ini. Dalam tempoh kempen yang lalu Khairy Jamaludin dengan gah mengatakan yang beliau mahu menguburkan politik Dato Seri Anwar di Permatang Pauh. Hah!! sedarlah wahai kau Khairy bahawa politik engkau yang bakal terkubur tidak lama lagi.

Apa yang menarik perhatian saya, sewaktu di Intitut Tunku Bainun sebentar tadi iaitu sewaktu perjumlahan undi sedang berlangsung, seorang penyokong Umno pun tidak kelihatan, tidak ada penyokong-penyokong Umno yang datang membawa bendara Umno disitu. Hanya yang ada jumlah ratusan ribu penyokong Pakatan Rakyat yang berhimpun di padang Intitut Tunku Bainun bagi mengetahui keputusan semasa.

Apa yang lebih menarik juga, saya dimaklumkan di dalam dewan sewaktu perjumlahan undi sedang berlangsung, tiada seorang pun wakil dari umno atau barisan nasional dalam dewan tersebut. Bukan sahaja wakil, calon barisan nasional yang bertanding iaitu Dato Arif Shah juga tidak berada dalam dewan pada waktu itu.

Tidak seperti hari penamaan calon tempoh hari, boleh dikatakan lebih dari separuh menteri kabinet barisan nasional datang tetapi pada hari perjumlahkan undi tadi seorang pun tidak ada. Boleh dikatakan penyokong Pakatan Rakyat mendominasi seluruh kawasan padang di Intitut Tunku Bainun sebentar tadi. Ini jelas lagi bila mana kawasan yang diperuntukkan untuk penyokong barisan nasional terpaksa dibuka penghadangnya bagi memuatkan penyokong Pakatan Rakyat yang datang dengan melimpah ruah.

Maklumat juga saya terima mengatakan, ramai petugas – petugas dan anak muda Umno pada waktu itu sedang mengamuk di Pejabat Umno Permatang Pauh kerana mereka tidak mendapat bayaran upah seperti mana yang dijanjikan oleh pihak umno kepada mereka sebelum ini.

Sedangkan petugas mereka yang berhumpas pulas tolong mereka dalam pilihanraya ini pun mereka boleh ditipu hidup – hidup…ini kan pula rakyat kebanyakkan di Malaysia ini…lagi la senang depa boleh tipu…Pikir La Sendiri…..

Advertisements

One Response to “Bukti Umno sudah tiada di hati rakyat Malaysia khususnya di Permatang Pauh”

  1. putera PKR Says:

    Alhamdulillah…kemenangan pada pihak yg benar…Harap bulan september ni menjadi titik tolak kebangkitan DSAI utk menjadi PM menggantikan Pak Lah yg semakin lesu dan terdesak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: